Το μυστήριο που έκλεινε μέχρι τώρα η έγκυος στην κοιλιά της έχει ξεσκεπαστεί με τη χρησιμοποίηση των υπερήχων και τη «φωτογράφηση» του μωρού. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη κάνουμε τρία υπερηχογραφήματα, ενώ αν υπάρχουν κάποια προβλήματα περισσότερα:
α) Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι υπέρηχοι χρησιμεύουν για να δούμε αν το έμβρυο είναι ενδομήτριο. Συγχρόνως, όμως, βλέπουμε και την καρδιακή λειτουργία. Βλέπουμε, επίσης, μήπως υπάρχει blighted ovum (κύηση χωρίς εμβρυακά στοιχεία) η μύλη κύηση, οπότε και θα πρέπει να γίνει απόξεση.
β) Το δεύτερο υπερηχογράφημα το κάνουμε στις 20 εβδομάδες για να δούμε κατά πόσον το έμβρυο έχει μεγαλώσει κανονικά. Βλέπουμε, επίσης, την προβολή του εμβρύου, αν δηλαδή έρχεται με το κεφάλι ή τα πόδια και κάνουμε μετρήσεις του κεφαλιού και του μηριαίου οστού.
γ) Στο τρίτο υπερηχογράφημα βλέπουμε ότι και στα προηγούμενα και επιπλέον αν η γυναίκα έχει επαρκή ποσότητα αμνιακού υγρού, κατά πόσον το παιδί έρχεται με το κεφάλι ή τα πόδια και κάνουμε τις μετρήσεις.
Τα υπερηχογραφήματα βοηθούν στον έλεγχο της θέσης του πλακούντα, του μεγέθους, τη θέση και το βάρος του εμβρύου, τις ποσότητες των «νερών» κ.λπ. Ελέγχεται επίσης η γήρανση του πλακούντα που είναι αυξημένη στη γυναίκα που καπνίζει», τονίζει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Βαγγέλης Γκικόντες.