Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά στη χορήγηση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.
Ο γιατρός, μας επισημαίνει ο χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος Ευάγγελος Γκικόντες, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου "Διαγνωστική Ερευνα" θα πρέπει να έχει σοβαρό λόγο γιά να συνταγογραφήσει οποιοδήποτε φάρμακο, ειδικά τους πρώτους μήνες, όταν το έμβρυο είναι πολύ μικρό και κάθε ξένη προς τον οργανισμό ουσία αποτελεί ιδιαίτερη απειλή γι’αυτό.
Αργότερα, εξηγεί, όταν το έμβρυο μεγαλώνει, αποκτά όγκο και βάρος, και έχουν ήδη σχηματιστεί τα όργανά του, είναι λιγότερο εύκολο να βλαφτεί από κάποια ξένη ουσία που θα εισέλθει στον οργανισμό.
Επίσης, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η λήψη φαρμάκων πριν τη έναρξη της καθυστέρησης της περιόδου, κατά το διάστημα δηλαδή που η γυναίκα μπορεί να έχει μείνει έγκυος, αλλά να μην το ξέρει. Στην περίπτωση αυτή, το έμβρυο είναι πάρα πολύ μικρό και η περίπτωση να το βλάψει το φάρμακο πάρα πολύ μεγάλη.
Ετσι, θα πρέπει να προσέχουμε τι φάρμακα παίρνουμε, εάν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε καθυστέρηση της περιόδου λόγω εγκυμοσύνης.
Τα φάρμακα που μπορεί να επιτραπούν, αναφέρει ο κ. Γκικόντες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πάντα με συνταγή του γιατρού, ανήκουν συνήθως στην κατηγορία της παρακεταμόλης.
Τα γνωστά ελαφρά παυσίπονα που περιέχουν μόνο παρακεταμόλη είναι σχετικά ασφαλή εάν τα πάρουμε σε μικρές δόσεις και μόνο με οδηγίες του γιατρού.
Σε περίπτωση κρυολογήματος μπορεί να βοηθήσει η ξεκούραση, τα ζεστά ροφήματα, η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η αποφυγή εξόδου στον κρύο αέρα. Ακόμη, βοηθά η χορήγηση μικρής ποσότητας βιταμίνης C
Ποτέ επίσης δεν πρέπει να δίνεται αντιβίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός αν τη χορηγήσει ο μαιευτήρας της, γιατί μόνο ο ειδικός γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει κατά πόσο θα την ωφελήσει περισσότερο απ’όσο ίσως τη βλάψει.
Βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να προσφέρουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα των οποίων η χορήγηση μπορεί να γίνει χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.