ΠΟΛΛΕΣ φορές την χαρά που φέρνει η είδηση της εγκυμοσύνης διαδέχεται ο φόβος και η ταλαιπωρία από τις εκνευριστικές αδιαθεσίες, που αρχίζουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κύησης και διαρκούν μέχρι και την 14η εβδομάδα. Οι ζαλάδες, οι ναυτίες και οι εμετοί φέρνουν συχνά την έγκυο σε δύσκολη θέση και κάνουν τη ζωή της μαρτύριο, ιδιαίτερα όταν εργάζεται! Τα αίτια της αδιαθεσίας αυτής ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει που οφείλονται.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οφείλονται σε μια ψυχολογική τάση απόρριψης, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα δεν επιθυμούσε να μείνει έγκυος, όπως είπε στον «Ε.Τ.» ο γυναικολόγος Βαγγέλης Γκικόντε:
«Εάν δεχτούμε αυτή τη θεωρία, τότε πρέπει το ζευγάρι να έχει συζητήσει και να έχει προγραμματίσει καλά το χρόνο που επιθυμούν να γίνουν γονείς» εξήγησε ο γιατρός.
Η αδιαθεσία μπορεί να είναι αναπόφευκτη, όμως υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορούν να βοηθήσουν την έγκυο να υποστεί πιο ήπια τις εκνευριστικές αδιαθεσίες.
Η διατροφή έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οργανική αλλά και ψυχολογική κατάσταση της εγκύου, όπως είπε στον «Ε.Τ.» ο γυναικολόγος κ. Γκικόντε: «Πρώτα από όλα πρέπει να εξετάσουμε και να διαπιστώσουμε ότι οι εμετοί δεν οφείλονται σε οργανικούς λόγους π.χ. έλκος». Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει τα λίπη, τα γλυκά και τα πολλά νερά: «Η διατροφή της πρέπει να είναι στεγνή, χωρίς πολλές σούπες και σάλτσες, που φουσκώνουν το στομάχι και δημιουργούν ξινίλες. Βέβαια, πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχει συνεννοηθεί με το γιατρό της και, ανάλογα, τι θα της πει να τρώει, θα κανονίσει η ίδια τη διατροφή της. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει αφυδάτωση και τότε η κατάσταση θα είναι πολύ πιο σοβαρή».
Η έγκυος θα πρέπει να διαγράψει το ψωμί και να τρώει φρυγανιές και στεγνά μπιφτέκια:
«Το στομάχι της θα είναι ελαφρύ και η αδιαθεσία της δεν θα είναι έντονη. Επίσης πρέπει να πίνει χυμούς από φρούτα όχι όμως πάρα πολλά, και να προτιμάει το κοτόπουλο, το ψάρι, τις φυτικές ίνες περισσότερο από το κρέας» είπε στον «Ε.Τ.» ο γυναικολόγος. «Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να πάρει παραπάνω κιλά από αυτά που αναλογούν σε κάθε εγκυμοσύνη, που είναι περίπου δέκα».
Υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις που η έγκυος κάνει πολύ συχνά εμετό κάθε ημέρα: «Αυτό είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα εάν ξεπερνάει τις δέκα φορές την ημέρα» είπε ο κ. Γκικόντε, που είναι ο πρώτος γιατρός στον κόσμο που έδωσε σε μια σπάνια περίπτωση το φάρμακο ON-DANSETRON, που συνήθως το δίνουν σε ασθενείς με καρκίνο, που λόγω της χημειοθεραπείας κάνουν πολύ συχνά εμετό. Την παρακάτω περίπτωση αναφέρει δημοσίευμα του Ιατρικού Περιοδικού «THE LANCET» στις 14 Νοεμβρίου του 1992.
«Η γυναίκα αυτή έκανε 16 φορές περίπου εμετό την ημέρα. Η περίπτωσή της ήταν πολύ σοβαρή και της δίναμε για ένα μήνα Primperan ή Vomex, όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είμαστε έτοιμοι να της κάνουμε έκτρωση γιατί κινδύνευε μέχρι και η ζωή της. Της έδωσα το ON-DANSETRON.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Την πρώτη ημέρα έκανε μόνο μια φορά εμετό ενώ τις υπόλοιπες δεν έκανε, μέχρι που γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Αυτή η περίπτωση ήταν το πρώτο βήμα για να αρχίσει παγκόσμια έρευνα.
Έχω πάρει γράμματα από γιατρούς της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Αργεντινής που έδωσαν αυτό το φάρμακο και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πρέπει όμως να τονισθεί ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ότι καμία έγκυος δεν πρέπει να προμηθευτεί το φάρμακο εάν δεν της χορηγηθεί από τον προσωπικό της γιατρό που την παρακολουθεί και γνωρίζει την περίπτωσή της» είπε ο γυναικολόγος Βαγγέλης Γκικόντε.