Όταν το έμβρυο... γλιστρήσει από τη μήτρα
ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ κύηση: Όλα αρχίζουν με μια καθυστέρηση στην περίοδο, ένα τεστ εγκυμοσύνης που «βγαίνει» θετικό και ένα αρνητικό υπερηχογράφημα που δεν δείχνει πουθενά κύημα στη μήτρα...
Κύηση έξω από τη μήτρα ή έκτοπος κύηση. Φαινόμενο καθόλου σπάνιο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας, με μεγαλύτερη συχνότητα στις πιο προχωρημένες ηλικίες. Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που προκαλεί μια εξωμήτριο κύηση. Πολλοί οι παράγοντες που προδιαθέτουν, ανάμεσά τους μια έκτρωση ή ανωμαλίες στην κατασκευή της σάλπιγγας. Εξατομικευμένη, σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία. Εάν δεν σπάσει η εξωμήτριος, αντιμετωπίζεται με επιτυχία για τη γυναίκα, όχι όμως και για το κύημα που βρέθηκε μακριά από τη φιλόξενη «αγκαλιά» της μήτρας.
«Εκτοπική κύηση μπορεί να προκληθεί όταν η σάλπιγγα έχει εκκόλπωμα, δηλαδή ο αυλός της δεν έχει παντού την ίδια διάμετρο», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Βαγγέλης Γκικόντες. «Άλλη αιτία είναι η πυελική φλεγμονώδης νόσος, είδος φλεγμονής που προκαλείται από μικρόβιο στην πύελο και εκδηλώνεται με οξύ πόνο. Η νόσος αυτή εμφανίζεται μετά από βλεννόρροια, έκτρωση, φυματίωση ή μετά από λοιμώξεις με κολοβακτηρίδια. Σε μικρότερο βαθμό της εξωμήτριο μπορεί να προκαλέσει μια άλλη εξωμήτριος, ή υπερανάπτυξη του ωαρίου ή η είσοδος του στην αντίθετη σάλπιγγα».
Υπάρχουν ορισμένα σημεία στη σάλπιγγα τα οποία είναι στενά. Εάν εμφανιστεί εκεί εξωμήτριος κύηση, τα συμπτώματα αρχίζουν πιο νωρίς, γιατί το έμβρυο δεν έχει χώρο να αναπτυχθεί. Στα φαρδύτερα σημεία, όπως είναι η άκρη της σάλπιγγας, το έμβρυο έχει χώρο να αναπτυχθεί και γι? αυτό τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα. Εξωμήτριος, όμως, δεν εμφανίζεται μόνο στη σάλπιγγα. «Όταν το κύημα γλιστρήσει, με σπασμό της σάλπιγγας, στην κοιλιά, τότε μιλάμε για κοιλιακή κύηση, ενώ αν καταλήξει στον τράχηλο μιλάμε για τραχηλική κύηση», εξηγεί ο κ. Γκικόντες.
ΠΡΩΤΟ ανησυχητικό σύμπτωμα η καθυστέρηση. «Ακολουθεί θετικό τεστ κυήσεως αλλά αρνητικό υπερηχογράφημα. Μαζί έχουμε πόνο και αίμα στον κόλπο καθώς και πόνο στον ώμο, λόγω ερεθισμού του διαφράγματος. Μάλιστα, όταν η εξωμήτριος μεγαλώσει και σπάσει, η γυναίκα μπορεί να λιποθυμήσει», περιγράφει ο γυναικολόγος.
Η διάγνωση γίνεται με λαπαροσκόπηση. Μια μικρή τομή στον αφαλό και με το λαπαροσκόπιο, «βλέπουμε» κατά πόσον έχουμε να κάνουμε με εξωμήτριο κύηση ή σαλπιγγίτιδα.
Όσον αφορά τη θεραπεία, «μπορεί να είναι χειρουργική, οπότε κόβεται η σάλπιγγα (σαλπιγγεκτομή), αφαιρείται η εξωμήτριος και ακολουθεί σαλπιγγοπλαστική». Διαφορετικά, η θεραπεία γίνεται μέσω λαπαροσκόπησης, «οπότε ρίχνουμε κυτταροστατική ουσία (μεθοτρεξάτη)στο κύημα και αυτό νεκρώνεται για να απορροφηθεί τελικά από τον οργανισμό».
«Στο σύνολο σχεδόν των εξωμήτριων κυήσεων, η μήτρα δεν επηρεάζεται, αλλά μπορεί να κυοφορήσει η γυναίκα κανονικά», υπογραμμίζει ο κ. Γκικόντες. «Οι κίνδυνοι αυξάνουν για την έγκυο όταν η εξωμήτριος σπάσει, οπότε είναι δυνατόν να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία».