ΑΙΝΙΓΜΑ: Πώς μπορεί μια γυναίκα να πάθει κάταγμα χωρίς να έχει κτυπήσει καθόλου; Απάντηση: Εάν έχει οστεοπόρωση!
Τέτοια αινίγματα θα μπορούσαμε να παραθέσουμε σωρό. Όπως π.χ. πως μπορούν τα κόκαλα μιας σαραντάχρονης γυναίκας να φαίνονται ότι είναι κόκαλα εβδομηντάχρονης; Πως μπορεί μια υγιής και δραστήρια γυναίκα, μόλις να μπορεί να στέκεται στα πόδια της; Τι μπορεί να προκαλέσει απότομο πόνο, σαν μαχαιριά, στην πλάτη και στο μηρό;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι: οστεοπόρωση! «Η ίδια η λέξη σημαίνει ότι δημιουργούνται πόροι στα κόκαλα, δηλαδή τα κόκαλα χάνουν την πυκνότητά τους κι αρχίζουν να δημιουργούν κενά, εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Βαγγέλης Γκικόντες.

Η νόσος προσβάλλει και τα δύο φύλα, αλλά προτιμά περισσότερο τις γυναίκες λόγω της απότομης ελάττωσης παραγωγής οιστρογόνων, της γυναικείας ορμόνης. «Όσο η γυναίκα έχει περίοδο, η παραγωγή των οιστρογόνων είναι κανονική. Η ορμόνη αυτή βοηθά την εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα. Όταν σταματήσει η περίοδος, στην εμμηνόπαυση, ελαττώνεται η ορμόνη αυτή με συνέπεια να ελαττωθεί και η εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα», εξηγεί ο γιατρός. «Εάν εξετάσουμε όλες τις γυναίκες ηλικίας πάνω από 50 χρόνων, είναι πολύ πιθανόν οι μισές να έχουν οστεοπόρωση! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους από τις επιπλοκές της νόσου. Κάθε χρόνο στην Αμερική περίπου 50.000 γυναίκες πεθαίνουν από θρόμβους αίματος και πνευμονία, που είναι επιπλοκές της νοσηλείας των καταγμάτων από οστεοπόρωση.

Ενημέρωση

Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ακόμα από τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του μαστού, μια πολύ συχνή νόσο των γυναικών».
Κι όμως, μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της οστεοπόρωσης και να την εμποδίσουμε να επανέλθει. Ιδού τι συστήνει στις γυναίκες ο κύριος Γκικόντες:

  • Μάθετε τι συμβαίνει, ενημερωθείτε έγκαιρα για τις λεπτομέρειες της πάθησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ποσότητα που έχει το κόκαλο είναι αποτέλεσμα μιας λεπτής ισορροπίας. Όταν η γυναίκα είναι νέα, το κόκαλο που εναποτίθεται είναι περισσότερο από το κόκαλο που φεύγει. Μετά την εμμηνόπαυση, το κόκαλο που φεύγει είναι περισσότερο από αυτό που εναποτίθεται. Επίσης, οι αδύνατες και λεπτεπίλεπτες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τις πιο παχιές. Η καυκάσια και η ασιατική φυλή είναι πιο ευπαθής από την αφρο-αμερικανική φυλή ή τους ισπανικούς τύπους. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτουν το κόκαλο. Ακόμα και η καφεΐνη έχει ενοχοποιηθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα οστεοπόρωσης.
  • Παρακολουθείτε το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα: όταν αυτό μειωθεί, τότε όλα τα συστήματα των οργάνων παίρνουν ασβέστιο από τις αποθήκες των οστών. Μάλιστα, η προσθήκη μικρής ποσότητας ασβεστίου σαν συμπλήρωμα διατροφής, σε κοπέλες οι οποίες μόλις άρχισαν την περίοδό τους είναι ωφέλιμη, για να μην αναπτύξουν αργότερα οστεοπόρωση. «Μια τέτοια θεραπεία για μια κοπέλα 14 χρόνων, μέχρι τα δεκαοκτώ της, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης στο μέλλον», υπογραμμίζει ο γυναικολόγος.
  • Τρώτε γαλακτοκομικά και μπρόκολα και σταθείτε στον ήλιο δέκα με είκοσι λεπτά την εβδομάδα για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Γυμναστείτε! Η σωματική άσκηση όπως περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, τένις, χορός, μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία καταγμάτων από οστεοπόρωση κατά 10 με 15 χρόνια!

Με φάρμακα

  • Μπορείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας με τη λήψη φαρμάκων, τα οιστρογόνα σε συνδυασμό με την προγεστερόνη χορηγούνται για να εμποδίσουν την επέλευση της νόσου. «Η κυριότερη θεραπεία είναι η τιβολόνη, ένα συνθετικό στεροειδές που προστατεύει από την οστεοπόρωση χωρίς να προκαλεί περίοδο ή να αυξάνει την πιθανότητα του καρκίνου», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γκικόντες.
  • Κάντε τακτικούς ελέγχους εάν είστε στην επικίνδυνη ηλικία. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι η κύρια εξέταση με την οποία ο γιατρός σας θα διαπιστώνει αν έχετε οστεοπόρωση, ενώ οι εξετάσεις αίματος μπορούν να καθορίσουν το βαθμό της νόσου. Τέλος, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο.
Μοιραστείτε το: