Εδώ θα αναφέρουμε ορισμένες ουσίες που είναι χρήσιμες, από πλευράς ιχνοστοιχείων και συμπληρωμάτων για ορισμένες φάσεις της γυναικείας ζωής.
Πριν από την σύλληψη: Βιταμίνες Ε, Α, C, και το σύμπλεγμα της Β (μπε), χολίνη, ινοσιτόλη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο.
Καμία γυναίκα που σχεδιάζει εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να παίρνει περισσότερο από πέντε χιλιάδες διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α σαν συμπλήρωμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος δυσμορφιών του εμβρύου.
Μετά τα αντισυλληπτικά:
Όταν μία γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία στην ωορρηξία. Οι απαιτήσεις της γυναίκας σε βιταμίνη C αυξάνονται κατά την διάρκεια που παίρνει το χάπι, και καλό θα είναι να παίρνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C. Η βιταμίνη D παραμένει αναλλοίωτη αλλά τα επίπεδα της βιταμίνης Ε πέφτουν περίπου 20% κατά τη διάρκεια της λήψεως του χαπιού . Συνιστάται η λήψη βιταμινών Α και Β6. Έτσι λοιπόν, μία γυναίκα που έπαιρνε το χάπι και τώρα έχει σταματήσει θα πρέπει να πάρει τα εξής ιχνοστοιχεία: φυλλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών D, ινοσιτόλη, χολίνη, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, και σίδηρο.
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Σύμπλεγμα βιταμινών D, C, Ε, και μαγνήσιο.
Πόνος στην περίοδο
Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η βελτίωση, εάν υπάρξει, μπορεί να λάβει χώρα σε αρκετούς μήνες.
Βαριές περίοδοι
Σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και βιοφλαβονοειδή.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ:
Όπως αναφέρθηκε και πριν, η οποιαδήποτε απόκλιση από το ιδανικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της γονιμότητας.
Υπέρβαρες γυναίκες
Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να μην έχουν κανονική περίοδο, να έχουν αραιομηνόρροια ή να πάσχουν από ανωορρηξία. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, είναι και υπέρβαρες. Σε μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες συνδέθηκε με μία αύξηση της γονιμότητός τους και ρύθμιση της περιόδου τους. Άλλα οφέλη που συνδέονται με την ελάττωση του υπερβολικού βάρους είναι η μείωση της γλυκόζης του αίματος, η ελάττωση της ινσουλίνης, και η πτώση των επιπέδων ανδροστενεδιόνης, διυδροτεστοστερόνης και οιστραδιόλης. Στην έρευνα αυτή αναφέρθηκε επίσης ότι η υπερβολική αύξηση του βάρους λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί στην ουσία να είναι το αντίθετο. Δηλαδή οι πολυκυστικές ωοθήκες να δημιουργούνται από την υπερβολική αύξηση του βάρους. Η εξήγηση που δώσανε οι ερευνητές αυτοί είναι ότι η παχυσαρκία προκαλεί μείωση του δυναμικού ωορηξίας στη γυναίκα, λόγω ορμονικών ανωμαλιών, πράγμα το οποίο καταλήγει σε χρόνια ανωορρηξία.
Στην περίπτωση αυτή, στις γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το βάρος για να αυξήσουν την γονιμότητά τους, (εφ’ όσον το βάρος που έχουν είναι υπερβολικό), θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να αυξήσουν το κάπνισμα επειδή και αυτό μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα.
Γυναίκες με χαμηλό βάρος
Το χαμηλό βάρος επίσης (χαμηλότερο από το ιδανικό) μπορεί επίσης να ευθύνεται για την υπογονιμότητα σε πολλές γυναίκες. Το χαμηλό βάρος σημαίνει όχι καλή διατροφή , και μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η πολύ πιεσμένη ζωή, ο πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος, η υπερβολική αύξηση του άγχους, κ.ά.π.
Η αύξηση του καπνίσματος και του καφέ, μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη σε μία γυναίκα, με συνέπεια να μην τρέφεται επαρκώς και σωστά, και ως εκ τούτου να έχει μειωμένη γονιμότητα.
Η επαρκής και σωστή διατροφή, είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία της ωορρηξίας στις γυναίκες, καθώς και την ρυθμικότητα του κύκλου.
Γυναίκες που δεν τρέφονται επαρκώς έχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αναπαραγωγής. Τα άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγα μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, επειδή τρώνε λιγότερα φαγητά που περιέχουν ψευδάργυρο όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, και ορισμένα θαλασσινά, αλλά επίσης και επειδή το φυτικό οξύ που υπάρχει μέσα στις ίνες των φυτών, συνδυάζεται με τον ψευδάργυρο, και σχηματίζει μη διαλυτά σύμπλοκα, που δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποβάλλονται ολόκληρα.
Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι γυναίκες με χαμηλότερο βάρος, που συλλαμβάνουν χωρίς πρόκληση ωορρηξίας, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα μωρό που θα γεννηθεί πιο μικρό από την ηλικία του, ενώ αυτές που συλλαμβάνουν με υποβοηθούμενη γονιμοποίηση μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ενός μικρού νεογνού.Ε άν το βάρος σας είναι μικρότερο αρκετά από το κανονικό θα πρέπει να λαμβάνονται τρία γεύματα την ημέρα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Το πρωινό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Συνιστώνται τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι ο δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index - BMI) να είναι γύρω στο 20-25. Η υπερβολική άσκηση και αθλητισμός μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και το σπερμοδιάγραμμα. Ενώ η σωστή άσκηση είναι εξαιρετική για το ανθρώπινο σώμα, η υπερβολική άσκηση μπορεί να καταλήξει σε εξάντληση του οργανισμού, πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, και απώλεια της ρυθμικότητας της περιόδου και της ωορρηξίας. Σε μελέτες που έχουν γίνει παλαιότερα, οι άνδρες που εκπαιδεύονταν περισσότερο από 4 ημέρες ανά εβδομάδα σε κάποιο γυμναστήριο, εξαντλώντας τον οργανισμό τους, είχαν ελαττωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.
Παρ’ όλα αυτά συνιστάται η έντονη άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα.
Η ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Πολλά από τα φάρμακα που παίρνει ο κόσμος εκτός βέβαια από τα φάρμακα που ενισχύουν την γονιμότητα μπορεί να επηρεάσουν προς το κακό την ωορρηξία, ή άλλα θέματα, που σχετίζονται μ’ αυτήν. Αξίζει να σκεφτείτε τι φάρμακα καταναλώνετε. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά δεν επηρεάζουν. Στη λήψη φαρμάκων, υπάγονται και άλλες ουσίες, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή και άλλες ουσίες, που μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κάθε φάρμακο που παίρνετε μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής σύνδεση υπογονιμότητας και λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Θα πρέπει πάντοτε να ενημερώνετε το γιατρό σας ότι προσπαθείτε να συλλάβετε, όποτε εκείνος σας δίνει κάποιο φάρμακο. Αυτό ισχύει και για τις ακτινογραφίες, είτε αυτές είναι σώματος, είτε αυτές είναι δοντιών. Μερικά φάρμακα όπως είναι παράδειγμα τα αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στο μωρό, και άλλα, όπως είναι η ουσία δαναζόλη, απαιτούν την διακοπή της λήψης τους για κάποιο χρόνο, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για κάποια σύλληψη. Το ίδιο ισχύει και για κάποια φάρμακα κατά της ακμής , που βασίζονται στην υπερβολική λήψη της βιταμίνης Α.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη και άλλα φάρμακα που δρουν σε πολλές αρθροπάθειες και πόνους των οστών, μπορεί να καθυστερήσουν τη ρήξη του ωαρίου στις γυναίκες. Η παρακεταμόλη γενικά θεωρείται πιο ασφαλής από την ασπιρίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να περιέχουν κωδεΐνη η οποία έχει συνδεθεί με ανωμαλίες διαπλάσεως του εμβρύου. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τις κρέμες, αλοιφές, κολπικά υπόθετα και αποσμητικά του κόλπου. Ορισμένα αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αποξηραίνουν τις εκκρίσεις του τραχήλου.
Η ινδική κάνναβις μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο, επηρεάζοντας επίσης και τη διαίρεση του κυττάρου. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν τη σύλληψη ή πριν την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να έχει σαν αποτέλεσμα τη γέννηση μικρών σε βάρος εμβρύων.
Βλαπτικές επιδράσεις έχουν επίσης οι αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, και η κοκαΐνη, τα ναρκωτικά φάρμακα όπως η ηρωίνη και η μεθαδόνη. Επίσης ορισμένοι διαλύτες καθώς και η κόλα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και ανωμαλίες στο έμβρυο.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, καθώς και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη. Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα καταστεί εντελώς σαφές, αλλά εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά συζητήστε το με το γιατρό σας και δείτε το εάν μπορεί να σας βοηθήσει με κάποιο άλλο τρόπο εκτός από φάρμακα. Βοηθητικές τεχνικές είναι εκείνες της χαλάρωσης, της υπνοθεραπείας, φυτοθεραπείας ή ρεφλεξολογίας.
Άνδρες και φάρμακα
Τα κυτταροστατικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το σπερμοδιάγραμμα στους άνδρες. Τα ηρεμιστικά και ορισμένα φάρμακα που μειώνουν αρτηριακή πίεση, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα μειώνει την γονιμότητα κατά ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το άτομο. Η μείωση αυτή, εξαρτάται απο το ποσό της νικοτίνης που λαμβάνει το άτομο. Όσο δηλαδή περισσότερο καπνίζετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να συλλάβετε. Το κάπνισμα μειώνει επίσης και τις πιθανότητες διατήρησης μιας εγκυμοσύνης. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει διάφορα είδη τοξινών που επηρεάζουν επίσης την παραγωγή σπέρματος , την κινητικότητα της σάλπιγγας, τη διαίρεση του εμβρύου, τον σχηματισμό βλαστοκύστης, την ανάπτυξη και την εμφύτευση του εμβρύου. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, και να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής νόσου, χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, αρτηριοσκλήρωσης, και οστεοπόρωσης. Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες αποβολής, δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, αυξημένο ποσοστό έκτοπου εγκυμοσύνης, καθώς και προδρομικού πλακούντα, ή αποκόλλησης του πλακούντα.
Ζευγάρια που προσπαθούν για κάποιο παιδί θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να βοηθήσει ο Βελονισμός και η υπνοθεραπεία. Παρ’ όλα αυτά το πιο σημαντικό είναι η θέληση να σταματήσουμε.
Χημικές ουσίες
Τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, είναι δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να μειώσουν την ανθρώπινη γονιμότητα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι πληθυσμοί ατόμων που ευρίσκοντο υπό την επήρεια τέτοιων ουσιών παρουσίαζαν μειωμένη γονιμότητα. Επίσης, άνδρες που η δουλειά τους ήταν τέτοια στην οποία έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τέτοιες ουσίες είχαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Οι μπογιές, τα βερνίκια, τα σπρέι, τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και όλες οι παρόμοιες δηλητηριώδεις ουσίες θα πρέπει να αποφεύγονται.
Γενικά κάθε τι που μυρίζει έντονα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Είναι καλό να αποφεύγετε όλων των ειδών τα χημικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα αποσμητικά χώρου, οι μπογιές των μαλλιών, τα ισχυρά απορρυπαντικά, τα λευκαντικά, τα ισχυρά αρώματα, και τα άφτερ σέϊβ.
Σημαντικό επίσης είναι να ελέγξετε εάν στη δουλιά σας υπάρχουν διάφορα χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Όταν χρησιμοποιείτε χημικά, διαλύτες, μπογιά, συντηρητικά, φορέστε μια καλή μάσκα που φιλτράρει τον αέρα. Μην χρησιμοποιείτε αρώματα που μυρίζουν έντονα. Το ίδιο ισχύει για αποσμητικά ή άφτερ σέιβ που μυρίζουν έντονα. Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΓΕΝΙΚΑ
Ανδρες
Θερμότητα
Είναι γνωστό ότι η θερμότητα επηρεάζει την απόδοση των όρχεων όσον αφορά την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μία θερμοκρασία μικρότερη από τη θερμοκρασία του σώματος στους όρχεις. Εάν η θερμοκρασία των όρχεων αυξηθεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε πέφτει ο αριθμός των σπερματοζωαρίων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προέλθει από σφιχτά παντελόνια που κρατούν τους όρχεις κοντά στο σώμα με συνέπεια αυτοί να μην αερίζονται καλά και να θερμαίνονται από το σώμα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε να φοράτε σλιπάκια και φοράτε μποξεράκια. Αποφύγετε επίσης να φοράτε παντελόνια από πολυεστέρα και προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά παντελόνια.
Αποφύγετε τα ζεστά αφρόλουτρα, που διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα, καθώς και την υπερβολική σάουνα. Αποφύγετε τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το οδήγημα για πολλές ώρες (περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα) μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία των όρχεων, ότι μπορούν να κάνουν και τα ασφυκτικά παντελόνια.
Το επάγγελμα επίσης μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Προσπαθήστε να διερευνήσετε την πιθανότητα υπογονιμότητας όταν δουλεύετε σε χώρους που υπάρχουν αέρια ή εξατμίσεις που εισπνέετε, επίσης, λαμβάνετε υπόψη την ύπαρξη ακτινοβολίας, θερμότητας, χημικών, μη καλής διατροφής κατά την διάρκεια της εργασίας, μη επαρκούς άσκησης και υπερβολικού άγχους. Το άγχος μειώνει τον αριθμό καθώς και την ποιότητα του σπερματοζωαρίου.
Γυναίκες
Είναι πιθανόν και οι γυναίκες να επηρεάζονται από την εργασία τους. Συνοδοί εδάφους, αεροδρόμια όπου εργάζονται κοντά σε ανιχνευτές μετάλλων, χώροι εργασίας με έντονες οσμές, εξατμίσεις, όπως για παράδειγμα καθαριστήρια που κάνουν στεγνό καθάρισμα, τα κομμωτήρια που έχουν οσμές από μπογιές για τα μαλλιά, ή εργοστάσια που παράγουν διαλύτες ή διάφορες βαφές, εργασίες στις οποίες η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή μιας φωτοαντιγραφικής μηχανής, ή οι χώροι εργασίας όπου έχουν γίνει ανακαινίσεις και υπάρχουν έντονες οσμές. Η ύπαρξη πονοκεφάλων στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να σας ευαισθητοποιήσουν. Αποφύγετε επίσης τους χώρους που έχουν υπερβολική μόλυνση απο πλευράς θορύβου.
Δεν έχει σημασία αν άλλες συνάδελφοί σας στο ίδιο περιβάλλον μένουν έγκυες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος εργασιακός παράγοντας από το δικό σας περιβάλλον δεν σας επηρεάζει. Το κάθε άτομο αντιδρά ατομικά, και οι άλλες γυναίκες που μένουν έγκυες μπορεί να έχουν ισχυρότερη ιδιοσυγκρασία. Μπορεί επίσης εκείνες να υπόκεινται σε λιγότερη εργασιακή ένταση από εσάς. Προσπαθήστε να μην ήσαστε πολύ αναμεμειγμένη με τη δουλειά σας, πράγμα που μπορεί να σας εμποδίσει να βρείτε ορισμένους παράγοντες που μπορεί να είναι βλαπτικοί στην γονιμότητά σας.
Εναλλακτικές θεραπείες
Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί, πολλές φορές, να μην είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις κλασσικές θεραπείες για τη γονιμότητα. Σκοπός τους είναι κυρίως να βοηθήσουν στην αύξηση της γονιμότητάς σας, αλλά πολλές φορές, δεν είναι από μόνες τους εντελώς επαρκείς. Άλλες φορές βέβαια, μπορεί κάποια από αυτές τις θεραπείες να είναι η σταγόνα που χρειάζεται για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να μείνετε έγκυος. Η θεραπεία είναι οριστική. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το σώμα σαν ένα όλον, να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται είτε αυτά είναι έλλειψη σε ιχνοστοιχεία ή στις απαραίτητες ουσίες, ή ρύθμιση της ενέργειας, ή λήψη συμπληρωμάτων. Θεραπεία μπορούν να πάρουν και οι δύο σύντροφοι εάν αυτό είναι απαραίτητο. Τα προβλήματά τους δεν πρέπει να είναι τα ίδια, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όλα. Για παράδειγμα, ένα απ’ τα δύο άτομα μπορεί να υποφέρει από πονοκεφάλους, ή από θυροειδή, ή από διαβήτη, ή οτιδήποτε άλλο. Όλα τα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ίσες προσπάθειες.
Βελονισμός
Ο Βελονισμός αναπτύχθηκε στην Κίνα πριν από 5.0000 και πλέον χρόνια. Βασίζεται στη θεωρία ότι το σώμα αποτελείται από δύο διαφορετικά στοιχεία, το θετικό και το αρνητικό το γιν και το γιανγκ. Το γιν είναι βαθύ, κρύο και θήλυ και το γιανγκ είναι ζεστό, διεγείρει και είναι άρρεν. Το γιν και το γιανγκ είναι απόλυτα ισορροπημένα όταν το άτομο είναι απόλυτα υγιές, αλλά η ενεργειακή αυτή ισορροπία στο σώμα διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Ο Βελονισμός έχει σκοπό να επαναφέρει τη σωστή ροή ενέργειας στο σώμα, με συνέπεια την ισορροπία των δύο αυτών στοιχείων. Για να γίνει αυτό, ο βελονιστής θα πάρει πάρα πολύ λεπτές βελόνες σε ορισμένα σημεία των μεσημβρινών του σώματος. Οι μεσημβρινοί είναι αόρατες ενεργειακές οδοί, μέσα από τις οποίες ρέει η ενέργεια. Οι ενέργεια στους μεσημβρινούς αυτούς, μπορεί να αποφραχθεί, με συνέπεια πόνο και εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων. Με τον βελονισμό η απόφραξη αυτή αφαιρείται, και δίνεται η δυνατότητα στην ενέργεια του σώματος (η οποία αποκαλείται τσi) να ρέει ελεύθερα μέσα από τους μεσημβρινούς.
Η ελεύθερη ροή της ενέργειας θα βοηθήσει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, θα θερμάνει το σώμα, και θα καταπολεμίσει την ώσηση;. Υπάρχουν 12 κύριοι μεσημβρινοί και περισσότερο από 365 σημεία βελονισμού. Η λήψη του παλμού από το χέρι (σφυγμός) μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τη διάγνωση. Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει 14 διαφορετικούς παλμούς στον καρπό, κάθε ένας από τους οποίους δίνει πληροφορίες για διάφορες ελλείψεις ισορροπίας μέσα στο σώμα.
Οι βελόνες θα μείνουν πάνω στο σώμα για περίπου μισή ώρα ενώ ο βελονιστής ελέγχει το σφυγμό σας περιοδικά για να δει πως ανταποκρίνεστε. Μετά από το διάστημα αυτό οι βελόνες αφαιρούνται και μπορείτε να πάτε σπίτι. Μπορεί να νοιώθετε ελαφρά ζαλισμένος ή κουρασμένος στην περίπτωση αυτή. Η εισαγωγή των βελονών δεν πονάει παρά μόνο μια ελαφριά αίσθηση κατά την εισαγωγή τους αναφέρεται.
Ο βελονιστής μπορεί επίσης να ζητήσει να λαμβάνεται ορισμένες τροφές όπως π.χ. οι φράουλες, το καλαμάρι και τα στρείδια που αναφέρονται ότι δυναμώνουν το γιν των νεφρών.
Υπάρχει επίσης και η μόδα, η οποία είναι η καύση κάποιου αποξηραμένου φυτού κοντά σε βελονιστικά σημεία, με σκοπό να τους μεταφέρει θερμότητα. Μπορεί επίσης να δοθούν κινέζικα βότανα, σαν βοηθητικό στοιχείο.
Η πίεση με το δάκτυλο πάνω στα βελονιστικά σημεία, γνωστή σαν σιάτσου, μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο με τον βελονισμό. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε στον εαυτό σας σε οποιονδήποτε χρόνο σας χρειάζεται εφόσον ξέρετε σε ποια σημεία πρέπει να πιέσετε. Παρ’ όλα αυτά, για την θεραπεία της υπογονιμότητας, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τον βελονισμό καθώς και με τη χορήγηση τζίνσενγκ και τζίνσεντ.
Ο Βελονισμός, μπορεί επίσης να γίνει και στο αυτί. Εκεί, απεικονίζεται ολόκληρο το σώμα, και μην εκπλαγείται εάν ο βελονιστής σας αποφασίσει να σας κάνει βελονισμό στο αυτί. Ο Βελονισμός θα βοηθήσει και στη ρύθμιση άλλων προβλημάτων από το υπόλοιπο σώμα.
ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η χρήση απαραιτήτων ελαιών και αλοιφών για επούλωση και βελτίωση της κατάστασης του οργανισμού ανάγεται σε πολύ παλιές εποχές. Οι ουσίες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Ινδούς, τους Αιγυπτίους, και τους Κινέζους, ακόμα και εκατονταετίες πριν από τον γέννηση του Χριστού. Οι ουσίες αυτές δρουν φαρμακολογικά, φυσιολογικά και ψυχολογικά. Μπορούν να επηρεάσουν χημικές αλλαγές μέσα στο σώμα και αντιδρούν με ορμόνες και ένσημα. Μπορεί επίσης να διεγείρουν ή να ηρεμήσουν το σώμα. Όλα τα φυτά δεν μπορούν να μας παρέχουν αιθέρια έλαια. Επίσης η ποσότητα ελαίων που μπορεί να προέλθει από διάφορα φυτά ποικίλει κατά ποικιλία. Για παράδειγμα χρειάζεται περίπου μισός τόνος ροδοπέταλα για να γίνουν 100 γρ. Ροδέλαιου. Τα έλαια παρασκευάζονται με την μέθοδο της απόσταξης.
Η αρωματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία της αντρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό ελαιών για τις ειδικές ανάγκες σας. Ο θεραπευτής αυτός θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό και συναισθηματικό ιστορικό, θα σας αφήσει να μιλήσετε ανοικτά για τα αισθήματά σας, και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας καθώς, και την υπογονιμότητα αυτήν καθ’ εαυτήν. Τα έλαια αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από σας στο σπίτι σε εξαερωτές στο μπάνιο, ή για μασάζ. Όταν αγοράζετε έλαιο για χρήση στο σπίτι είναι σημαντικό να είναι 100% καθαρό έλαιο και να μην είναι διαλυμένα.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι χρησιμοποίησης των ελαίων της αρωματοθεραπείας
Η βάση αυτή μπορεί να είναι είτε γάλα ολόπαχο ή βότκα. Αυτό θα διαλύσει το έλαιο το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί μόνο του μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Εάν η μπανιέρα είναι ακριλικό ή από φάιμπεργκλας θα πρέπει μετά να την καθαρίσετε από το λάδι.
Σαν βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι γλυκού αμύγδαλου, ή σπόρου από σταφύλια. Μπορείτε να κάνετε το μασάζ μόνη σας ή να το κάνει ο σύντροφός σας.
Κομπρέσες
Προσθέστε λίγες σταγόνες ελαίου σε ένα μπολ που έχει πάρα πολύ ζεστό ή πάρα πολύ κρύο νερό. Βουτήξτε μέσα μία φανέλα , ή ένα βαμβακερό πανί, στύψτε το ή βάλτε το στην περιοχή που θέλετε. Αφήστε το να διορθώσει τη θερμοκρασία του και επαναλάβετε.
Εξάτμιση
Προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τοποθετείστε το πάνω σε ένα καλοριφέρ ή σε ένα θερμό σώμα. Υπάρχουν επίσης ειδικοί εξαερωτές που περιέχουν μία πηγή θερμότητας, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν σε διάφορα καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε μία σταγόνα ελαίου στην άκρη του μαξιλαριού σας ή σε ένα μαντήλι ώστε να το μυρίζετε κατά την διάρκεια της ημέρας.
Αιθέρια έλαια κατά περίπτωση
Πειραματιστείτε με τα έλαια που έχουν καλό αποτέλεσμα σε σας. Γενικά, για τις γυναίκες συνιστάται το ροδέλαιο (λάδι από τριαντάφυλλα), σε περιπτώσεις που χρειάζεται ρύθμιση του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ το λάδι από γεράνι ρυθμίζει τον κύκλο, το περγαμόντο είναι καλό για την ισορροπία των ορμονών, και η melissa ρυθμίζει επίσης τον κύκλο και σας βοηθάει να βγείτε από μία κατάσταση ελαφριάς κατάθλιψης.
Βοηθητικά επίσης για την γυναικεία υπογονιμότητα είναι το θυμάρι, ο κολίανδρος, το γεράνιο, το Cwprss, to Clary seji, to fenel, roman camomile.
Και για τα δύο φύλα είναι σημαντικά όσον αφορά τη χαλάρωση, και αφροδισιακά, το ιλάνγκ ιλάνγκ, το Tsasmin το Santerwood, περγαμόντο, το ροσμαρί, και το νέρολι.
Για την ανδρική υπογονιμότητα: θυμάρι, Cumin shes και clairi cake. Επίσης ο βασιλικός, το περγαμόντο το μαύρο πιπέρι, το γεράνιο το βετιβέρ, η αγγελική και το cetarwood. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε.
Φυτοθεραπεία
Τα φυτά και τα βότανα είναι η παλαιότερη μορφή ιατρικής και έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναγνωρίζει ότι για πολλούς ανθρώπους πολλά φυτικά σκευάσματα παρέχουν μία σαφή εναλλακτική λύση στα δυτικά φάρμακα. Η φυτοθεραπεία αρχίζει και κερδίζει έδαφος τώρα στη δύση καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει την ωφέλειά της και την έλλειψη πολλών παρενεργειών, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φάρμακα.
Το πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα φυτά χρησιμοποιούνται ολόκληρα και δεν χρησιμοποιούνται μόνο ορισμένες απομονωμένες ουσίες τους. Ο λόγος που αυτό αποτελεί πλεονέκτημα είναι ότι τα ίδια τα φυτά περιέχουν στοιχεία που θα αντιρροπίσουν τα πιθανώς βλαπτικά αποτελέσματα του ενεργού τμήματος του φυτού. Το ίδιο το φυτό δηλαδή, παρέχει την ωφέλιμη ουσία σε κάποιο σημείο του, αλλά επίσης παρέχει και άλλες ουσίες που θα αντιρροπίσουν πιθανές παρενέργειες τις ωφελήσουν ουσίας. Για παράδειγμα το τατέλιον το οποίον δρα σαν διουρητικό περιέχει κάλιο. Όπως ξέρουμε, τα διουρητικά προκαλούν υποκαλιαιμία. Το φυτό αυτό, περιέχει τη διουρητική ουσία, αλλά περιέχει και κάλιο, ώστε με τον τρόπο αυτό να μην χρειάζεται η σύγχρονη πρόσληψη καλίου από τον άνθρωπο.
Στην υπογονιμότητα η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Μπορεί να βοηθήσει στον ψυχολογικό τομέα, καθώς και στον σωματικό. Ενδυναμώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να συλλάβει.
Σαφώς θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον ειδικό στην φυτοθεραπεία και στην υπογονιμότητα, αλλά εδώ σας δίνουμε κάποιες ελαφρές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε και από μόνη σας. Αντί να πίνεται καφέ ή το κλασικό τσάι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τσάγια φυτοθεραπείας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης αλλά θα την συμπληρώσετε με ουσίες που λείπουν από τον οργανισμό σας. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα την πιθανότητα της υπογονιμότητας.
Τέτοια φυτικά τσάγια, όπως και βάμματα προωθούν την καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Μπορούν να βοηθήσουν στην εθνικότητα της έμμηνου ρήσεως και να βελτιώσουν τον τόνο και τη δύναμη του αναπαραγωγικού συστήματος. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Φυτοθεραπεία για γυναίκες
Για την ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως βοηθάει πολύ το φυτό άγκνους στάτους σε μορφή τσαγιού ή χαπιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει επίσης για τον πόνο στην περίοδο και για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει όπου δεν υπάρχει περίοδος. Το φυτό ατζέλικα συνένσις συνιστάται επίσης.
Για τις βαριές περιόδους μπορεί να βοηθήσουν τα βότανα Laydis Manthou Amperikan Crameball, k..a Στην περίπτωση αυτή, όταν υπάρχουν δηλαδή πολύ βαριές περίοδοι, συνιστάται να προσλαμβάνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι το κρέας τα ζωικά νεφρά και το συκώτι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το κόντατζ τσίζ, και το κακάο.
Στην περίπτωση που έχετε μόλις σταματήσει το χάπι και θέλετε κάτι να σας βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε το blak cokous, chasterrw, liquese ,emtyerwrws. Μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι, που να το παίρνετε 3 φορές την ημέρα για τις πρώτες δύο εβδομάδες, 2 φορές την ημέρα για την 3η εβδομάδα ,και μία φορά την ημέρα για την 4η εβδομάδα μέχρι να συμπληρώσετε ένα μήνα. Η ατζέλικα σινένσις είναι επίσης χρήσιμη.
Για λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εχινάκεια, το σκόρδο, το (γουάιλπ ιντικο) walep intigo καθώς και το (πέριγουιλντ) (periwankle). Μπορείτε να τα φτιάξετε σε τσάι και να το πίνετε 3 φορές την ημέρα. Εάν είστε έγκυος μπορείτε να κάνετε κολπικές πλύσεις με το υγρό αυτό για απολύμανση του κόλπου. Στην εγκυμοσύνη γενικά οι κολπικές πλύσεις δεν επιτρέπονται διότι μπορεί να βάλουν μικρόβια μέσα στον κόλπο, στην περίπτωση αυτή όμως δεν αποτελούν πρόβλημα. Στις λοιμώξεις του ανοσολογικού συστήματος βοηθάει και η λήψη 1-2 γραμ/ρίων βιταμίνης C την ημέρα και η αύξηση της πρόσληψης του σκόρδου ιδιαίτερα του ομού σκόρδου.
Στους άνδρες μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά νταμιάνα, τσίνσενκ και σόπαλ μέτοπ (Caw palmetto).
Κινέζικη ιατρική
Η κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί φυτά, η γνώση των οποίων προέρχεται από πάρα πολύ παλιά. Σ’ αυτή την περίπτωση τα φυτά είναι διαφορετικά, μπορεί να φύονται μόνο στην Κίνα, και συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με βελονισμό .
Τα Κινέζικα βότανα μπορεί να ληφθούν συνδυαστικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 12 βότανα σε συνδυασμό. Παρασκευάζονται σούπες, ή τσάγια. Μπορεί να χορηγηθούν σε μορφή χαπιών, αλοιφών, ή βαμμάτων. Τα μη παρασκευασμένα όμως βότανα σε φρέσκια μορφή, θεωρείται ότι έχουν περισσότερη αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και η θεραπεία απ’ αυτά είναι πιο σύντομη.
Ο γιατρός που θα σας χορηγήσει ένα τέτοιο βότανο, θα εξετάσει τον σφυγμό σας, θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη δίαιτα, τη σεξουαλική ζωή, τους φόβους και την ανατροφή σας, θα παρατηρήσει το χρώμα του προσώπου σας, τον γενικό τύπο του σώματός σας, τον τρόπο που μιλάτε, την εμφάνιση της γλώσσας, (πολύ σημαντική στη διάγνωση) και την πνευματική σας κατάσταση. Θα ακούσει τον τρόπο που αναπνέετε, που βήχετε, που μιλάτε, και που μυρίζετε. Ο σκοπός της θεραπείας με τα βότανα της Κινέζικης Ιατρικής είναι η επαναφορά της ενεργειακής ισορροπίας μέσα στο σώμα σας.
Ομοιοπαθητική
Η Ομοιοπαθητική ξεκίνησε το 1796 από το Γερμανό Σάμουελ Χάνεμαλ. Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην αρχή του ότι εάν δώσουμε στον ασθενή κάποιο φάρμακο που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα που έχει ο ασθενής, έχουμε θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν δώσουμε σε έναν απλό άνθρωπο, μη ασθενή, φλοιό από το δένδρο της κινίνης ο φλοιός αυτός θα του προκαλέσει τα συμπτώματα της ελονοσίας. Εάν τώρα, δώσουμε μία μικρή ποσότητα της ουσίας αυτής σε έναν ασθενή ο οποίος πάσχει από ελονοσία τότε ο ασθενής αυτός θα θεραπευτεί. Αυτή είναι η θεραπεία των ομοίων. Στην ομοιοπαθητική, δεν υπάρχουν φάρμακα αλλά ασθενείς. Ο ομοιοπαθητικός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό προσπαθώντας να διαπιστώσει σε ποια ιδιοσυγκρασία βρίσκεται ο ασθενής του. Στην περίπτωση που η ιδιοσυγκρασία διαπιστωθεί με ακρίβεια τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι θεαματικά. Δεν είναι τυχαίο που ομοιοπαθητική έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικό. Ο ομοιοπαθητικός θα αναγράψει κάποιο φάρμακο το οποίο θα βρίσκεται σε κάποια μικρή ή μεγάλη δυναμοποίηση. Δυναμοποίηση είναι ο αριθμός των δονήσεων στο οποίο βρίσκεται το φάρμακο προκειμένου να δυναμοποιηθή. Στην υπογονιμότητα, ομοιοπαθητική μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και στους δύο συντρόφους. Με την ομοιοπαθητική μπορεί να έχουμε βελτίωση του σπέρματος στον άνδρα, βελτίωση της ποιότητας ωαρίου στη γυναίκα και πολλές φορές ακόμη ίσως και αύξηση της διαβατότητας των σαλπίγγων.Ομοιοπαθητική θεραπεία, εκτός από το σωματικό επίπεδο, θα βελτιώσει το πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο, και θα προσπαθήσει να ανατάξει τυχόν ενεργειακά μπλοκαρίσματα που υπάρχουν στην ενέργεια του οργανισμού σας.Ομοιοπαθητική μπορεί να συνδυαστεί και με τη λήψη φαρμάκων για την υπογονιμότητα πολλές φορές.
Όπως γίνεται και με την ρεφλεξολογία, έτσι και με την ομοιοπαθητική, η κατάσταση μπορεί στην αρχή να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί. Αυτό ονομάζεται αρχική επιδείνωση και μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή και 20 μέρες στην αρχή της θεραπείας. Μπορεί να εμφανισθεί σαν ένα δερματικό εξάρτημα, ή σαν εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων που δεν είχατε προηγουμένως, μετά από αυτά όμως, θα υπάρξει βελτίωση. Η αρχική επιδείνωση, δεν εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπου το ομοιοπαθητικό φάρμακο που χορηγήθηκε δεν ήταν το κατάλληλο. Στην ομοιοπαθητική θα πρέπει να αποφύγουμε τη λήψη καφέ και μέντας, καθώς και πολύ λίγων άλλων ουσιών όπως είναι το χαμομήλι κ.λ.π. Θα πρέπει επίσης να αποφύγουμε την καμφορά , τον ευκάλυπτο, και τις μέντες, επειδή όλα αυτά μπορεί να αντιδοτήσουν τη θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά σε άτομα που είναι δύσκολο να κόψουν τον καφέ, η περίπτωση τους μπορεί να εξεταστεί, εξατομικευμένα, και ο ομοιοπαθητικός ιατρός μπορεί να τους πει εάν στην περίπτωσή τους χρειάζεται ή διακοπή του καφέ ή όχι.
Έχουν γίνει δύο μελέτες πάνω στην επίδραση της ομοιοπαθητικής στην υπογονιμότητα, και δημοσιεύτηκαν στην Γερμανία το 1993. Στην πρώτη είχαμε 6 εγκυμοσύνες σε 2 συγκριτικές ομάδες, αλλά και οι 6 της ομοιοπαθητικές ομάδες πήραν ένα μωρό στο σπίτι, ενώ στην άλλη μονάδα οι 4 από τις 6 απέβαλαν. Στην άλλη μελέτη εξετάστηκαν 119 γυναίκες με υπογονιμότητα, οι οποίες έλαβαν ομοιοπαθητικοί θεραπεία. 25 από αυτές έμειναν έγκυες. Υπήρχαν μόνο δύο αποβολές.
Στην ομοιοπαθητική, δεν μπορούν να δοθούν ειδικές οδηγίες από το άρθρο αυτό για το τι φάρμακα θα πρέπει να παίρνετε, διότι για την ίδια περίπτωση το φάρμακο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό στα διάφορα άτομα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ομοιοπαθητική θεωρείται από το συγγραφέα απαραίτητο συμπλήρωμα στο ζευγάρι όπου υποφέρει από υπογονιμότητα.
Ρεφλεξολογία
Η ρεφλεξολογία μπορεί να είναι και αυτή αρκετά βοηθητική στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητος, ειδικά στην αντιμετώπιση του στρες. Η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται με την πίεση σε κάποιο σημείο του σώματος η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε άλλο σημείο του σώματος. Έχει την ίδια φιλοσοφία με το βελονισμό και το σιάτσου. Βασίζεται στην αρχή ότι κάποιο τμήμα του σώματός σας αντανακλάται σε κάποιο τμήμα των ποδιών σας. Γίνεται με απαλό και ασφαλές μασάζ στο πόδι, που συγκεντρώνεται σε περιοχές όπου οι διαταραχή είναι εμφανής. Το σώμα βοηθιέται να θεραπευτεί μόνο του. Οι περισσότεροι ρεφλεξολόγοι θα σας κάνουν 6-8 θεραπείες αρχικά η κάθε μία από τις οποίες θα διαρκεί περίπου 1 ώρα, και ο ρυθμός τους θα είναι 1-2 θεραπείες την εβδομάδα αυξάνοντας σταδιακά τα διαλείμματα, καθώς βελτιώνεται η υγεία σας. Μπορεί να υπάρξει μία θεραπευτική κρίση, κατά την οποία το σώμα μπορεί να αντιδράσει με αύξηση των ούρων, υπερβολική έκκριση από τον κόλπο αλλαγές στην κίνηση του εντέρου αλλά μετά από την κρίση αυτή το σώμα αρχίζει να νοιώθει καλύτερα και έχουμε αρκετά μεγάλη βελτίωση στο σώμα.